ATLANTHEA
ABORDAREA HOLISTICĂ
Omenirea se află acum într-un moment de răscruce și rolul educației se arată a fi extraordinar de important pentru a păși către o civilizație și un ev al prețuirii vieții ca întreg. Din fericire educația holistică nu reprezintă doar o perspectivă subiectivă, ci ea facilitează direct întâlnirea cu Viața așa cum este ea, cu misterul dar și cu marile ei provocări ce reclamă reziliență, inovație și progres. Totodată educatia holistică stimulează luarea de decizii și capacitatea de a pune întrebări pentru a dezvolta acel discernământ necesar abordării juste a realitatii.
Atlanthea aduce ca noutate în educație abordarea HOLISTICĂ care este centrată pe dezvoltarea în fiecare copil a potențialului maximal intelectual, emoțional, fizic, artistic, creativ, inovativ și spiritual. Ea pune un accent deosebit pe exprimarea potențialului specific fiecărei individualități, dar deopotrivă stimulează exprimarea acestui potențial în relație cu comunitatea și întregul ce ne conține pe toți. Astfel educația holistică este centrată spre a conferi maximum de beneficii individului, dar și comunității și planetei Pământ.
Dezvoltarea potențialul maxim al fiecărui copil se face prin însușirea de competențe cum ar fi auto-cunoașterea, auto-ghidarea, metaînvățarea, exprimarea creativă, dezvoltarea abilităților cognitive și sociale, a rezilienței, dezvoltarea armonioasă a corpului fizic, cultivarea valorilor fundamental umane: empatia, bunătatea, bunăvoința, dăruirea, bucuria, iubirea necondiționată și capacitatea de a te mira, de a avea acea senzație de încântare în relație cu spectacolul existenței, de a se “minuna” în fața vieții.
Așadar, construcția de relatii pozitive cu sine, cu ceilalți, cu mediul înconjurator, dezvoltarea multilaterală a copilului: dezvoltarea fizică, abilităţile de viaţă practică, puterea morală, echilibrul emoţional, responsabilitatea socială, preocuparea ecologică, cunoştinţele intelectuale, expresia creativă, înţelegerea intuitivă şi spirituală, nutrirea unei iubiri universale şi respectul pentru toate fiinţele lumii, toate acestea sunt atribute ale abordării holistice în educație.
Când recunoaștem și înțelegem că elevii sunt mai mult decât acuitatea lor mentală, mai mult decât scorurile lor la teste, începem să îi vedem și să îi auzim în întregime: ca gânditori, simțitori, creatori, lideri, mentori, schimbători de joc.