ATLANTHEA

ABORDAREA HOLISTICĂ

Omenirea se află acum într-un moment de răscruce și rolul educației se arată a fi extraordinar de important pentru a păși către o civilizație și un ev al prețuirii vieții ca întreg. Din fericire educația holistică nu reprezintă doar o perspectivă subiectivă, ci ea facilitează direct întâlnirea cu Viața așa cum este ea, cu misterul dar și cu marile ei provocări ce reclamă reziliență, inovație și progres. Totodată educatia holistică stimulează luarea de decizii și capacitatea de a pune întrebări pentru a dezvolta acel discernământ necesar abordării juste a realitatii.

Atlanthea aduce ca noutate în educație abordarea HOLISTICĂ care este centrată pe dezvoltarea în fiecare copil a potențialului maximal intelectual, emoțional, fizic, artistic, creativ, inovativ și spiritual. Ea pune un accent deosebit pe exprimarea potențialului specific fiecărei individualități, dar deopotrivă stimulează exprimarea acestui potențial în relație cu comunitatea și întregul ce ne conține pe toți. Astfel educația holistică este centrată spre a conferi maximum de beneficii individului, dar și comunității și planetei Pământ.

Dezvoltarea potențialul maxim al fiecărui copil se face prin însușirea de competențe cum ar fi auto-cunoașterea, auto-ghidarea, metaînvățarea, exprimarea creativă, dezvoltarea abilităților cognitive și sociale, a rezilienței, dezvoltarea armonioasă a corpului fizic, cultivarea valorilor fundamental umane:  empatia, bunătatea, bunăvoința, dăruirea, bucuria, iubirea necondiționată și capacitatea de a te mira, de a avea acea senzație de încântare în relație cu spectacolul existenței, de a se “minuna” în fața vieții.

Așadar, construcția de relatii pozitive cu sine, cu ceilalți, cu mediul înconjurator, dezvoltarea multilaterală a copilului: dezvoltarea fizică, abilităţile de viaţă practică, puterea morală, echilibrul emoţional, responsabilitatea socială, preocuparea ecologică, cunoştinţele intelectuale, expresia creativă, înţelegerea intuitivă şi spirituală, nutrirea unei iubiri universale şi respectul pentru toate fiinţele lumii, toate acestea sunt atribute ale abordării holistice în educație.

Când recunoaștem și înțelegem că elevii sunt mai mult decât acuitatea lor mentală, mai mult decât scorurile lor la teste, începem să îi vedem și să îi auzim în întregime: ca gânditori, simțitori, creatori, lideri, mentori, schimbători de joc.

MASS5172

Abordarea holistică în educație, fiind incluzivă și expansivă, are nevoie să folosească instrumente și strategii diferite pentru a atinge aceste obiective. Noi abordăm în programele oferite inteligențele multiple, cele șapte arii de dezvoltare, comunicarea empatică, disciplina pozitivă, iar activitățile noastre includ timp pentru centrare, meditație, proiecte independente sau de grup, mentorat, stabilire de obiective, reflecție și evaluare conduse de elevi. Stimulăm starea de prezență prin activități de mindfulness, tehnici de repirație și vizualizare. Sărbătorim marile treceri din natură, precum schimbările anotimpurilor, echinocțiul, solstițiul, eclipsele.

Ziua începe cu cercul de conectare și armonizare, ce cuprinde elemente de gimnastică, dans, mișcare creativă, yoga sau braingym, cântecele cu mișcare, discuții libere și în acord cu tema săptămânii, ritualuri. Lecțiile sunt desfășurate într-un mediu sigur, de susținere, care permite elevilor să-și folosească punctele forte individuale. Profesorii caută să abordeze nevoile emoționale, sociale, etice și academice ale copiilor într-un format de învățare integrat.

“Education should aim at the balanced growth of the total personality of a person through the training of the spirit, intellect, the rational self, feelings and bodily senses. Education should therefore cater for the growth of a person in all aspects; spiritual, intellectual, imaginative, physical, scientific, linguistic, both individually and collectively and motivate all these aspects towards goodness and the attainment of perfection.”

MASS5311

Realiăm explorarea și extinderea intereselor copilului prin educație integrată, luând o idee mică și dezvăluind-o în multe oportunități de învățare: de exemplu, interesul pentru mașini ar putea fi extins în: de unde provin mașinile; prima roată; ce tipuri de mașini sunt folosite în întreaga lume; ce fel de oameni folosesc mașini; înțelegerea dacă și de ce familia lor folosește o mașină; de ce alte persoane folosesc mașini; modul în care utilizarea excesivă a mașinilor ne poate afecta sănătatea; ce fac mașinile mediului înconjurător; alternative la mașini; noi modele pentru a depăși impactul asupra mediului etc. Acest exemplu ne arată cum un profesor poate extinde învățarea în toate aspectele vieții unui copil, inclusiv familia, mediul, istoria, empatia și înțelegerea.

Un alt exemplu ar putea fi o lecție despre artă în culori pastel, explorarea diferiților artiști din istorie, culorile, modul în care lumina face culoarea, curcubeele, modul în care sunt făcute pastelurile, cele mai vechi pasteluri realizate de indigeni, desenele lor și ce ne spun despre ele, ce alte materiale există pentru a desena, oameni care folosesc pasteluri de la arhitecți la arta stradală, folosirea pasteluri pentru a ne explora sentimentele și a ne exprima stările de spirit etc.

Încurajarea încrederii în sine: profesorii noștri ajută la construirea încrederii în sine, oferind mai multe oportunități elevilor de a digera informații structurate și de a comunica înțelegerea lor într-o varietate de moduri. Profesorii recunosc punctele forte unice ale elevilor și îi tratează pe toți în mod egal. Motivația elevilor poate fi îmbunătățită asigurându-ne că lecțiile sunt relevante pentru viața lor și se concentrează pe probleme realiste.

Încorporarea reflecției emoționale: în calitate de profesori, nu este întotdeauna ușor să privim dincolo de performanța academică pentru a cultiva bunăstarea mentală și emoțională a unui copil. Pentru a încuraja reflecția emoțională în rutina zilnică, profesorii oferă elevilor momente pentru a reflecta, contemplație sau meditație. Lecțiile de predare a empatiei și compasiunii se concentrează pe tehnici eficiente de ascultare și observare sau literatură care prezintă perspective diferite asupra problemelor sociale.

  • 2014

    Am început

  • 2018

    Am lansat proiectul Atlanthea

  • 2019

    Prima franciză

  • 2020

    Școală primară

Cele 7 arii de dezvoltare inspirate din Școala celor 7 petale din Pedagooogia 3000.

  1. Dezvoltarea fizică și educație pentru sănătate – motricitate fină și grosieră, mobilitate, coordonare, spațialitate, voință, vitalitate, sănătate fizică și psihică
  2. Dezvoltarea cognitivă și noile tehnologii – dezvoltarea limbajului, atenției, ascultării active, abilități matematice practice, flexibilitatea mentală, precum și contactul cu noile tehnologii dezvoltate la nivel internațional și adaptate educației copiilor
  3. Dezvoltarea socio – emoțională și multiculturală – stabilitatea emoțională, recunoașterea și exprimarea emoțiilor, cooperarea, problemele sociale, solidaritatea, toleranța, cultura păcii, etica
  4. Dezvoltarea creativității – imaginația, inteligența auditiv-muzicală și cea spațială, armonia interioară și exterioară, imageria ghidată și liberă
  5. Ecologia și noi surse de energie – rezonanța cu mediul înconjurător și înțelegerea lumii vii, comportamentul ecologic, observația, experiența directă, curiozitatea, serviciul comunitar și producția sustenabilă
  6. Hand on și viață practică
  7. Dezvoltarea personală și spirituală – cunoașterea de sine, empatia, , intuiția, comunicarea empatică,
Școala Primară Atlanthea (School Website)

Concepte cheie ale abordării holistice în educație

  • Abordarea transformativă a învățării.
  • Abordarea conectivă, ideea de conexiune, opusă divizării, fragmentării.
  • Abordarea transdisciplinară, diviziunea între discipline se poate elimina.
  • Abordarea “cu sens” (meaningfulness). Oamenii învață mai bine când ceea ce își însușesc este important, contează pentru ei.
  • Abordarea comunitară, clasa este văzută ca o comunitate.
  • Abordarea incluzivă, ne acceptăm unii pe alții.
  • Abordarea responsivă la diversele tipuri/ stiluri de învățare și la nevoile copiilor.
  • Centrală devine cooperarea și nu competiția, de aceea notele și premiile nu mai sunt esențiale, ci se pune accent pe stimularea spiritului de echipă, pe viziunea constructivă și acțiunea proactivă, pe colaborare, solidaritate, pe a fi și a crește împreună.
  • Se pune accent pe umanitate, empatie, comportament ecologic.
  • În cadrul noii educații rolul profesorului nu mai este perceput ca o autoritate ce conduce și controlează procesul de predare/învățare, ci mai degrabă ca un mentor, prieten, camarad de “călătorie” care scoate la iveală darurile unice ale fiecărui copil, un facilitator și un însoțitor experimentat în călătoria numită educație holistică
  • Astfel școala devine acel loc în care deopotrivă copii și adulții lucrează și colaborează pentru împlinirea de scopuri comune.
abordarea-holistica

Educație dincolo de ceea ce se vede

abordarea-holistica-2
  • Vom dezvolta în copil o ființă echilibrată, iubitoare, prezentă, armonioasă
  • Vom stimula și vom dezvolta inteligențele multiple, descrise de H. Gardner (interpersonală, spațială, intrapersonală, naturalistă, practică, muzicală, existențială) prin metode moderne de formare, completând cu experiențe practice
  • Vom învăța să generăm stări armonisoase și de neutralitate emoțională.
  • Vom învăța să accesăm starea de A FI
  • Vom aduce echilibru celor doua emisfere cerebrale
  • Vom dezvolta gândirea, simțirea, percepția, intuiția
  • Vom exersa curgerea, observarea și acceptarea
  • Ne vom “reaminti” împământarea și armonizarea.
  • Vom dezvolta “Eu-ul” intuitiv
  • Vom înțelege adevărurile profunde ale vieții și valorile universale
  • Vom explora raportul dintre sine și realitate, dintre vizibil și invizibil, dintre corp, energie și informație
  • Vom deprinde credințe și raționamente non-duale
  • Vom pune bazele unui stil de viață sănătos, dezvoltând suplețea și vitalitatea.
  • Vom desfășura activități într-un mediu de bucurie (în natură, în mișcare, în cerc).