image

Cine sunt copiii și tinerii acestui mileniu?

Schimbări incredibile la copiii și tinerii de astăzi.

V-ati pus vreo data intrebarea:

  • Ce se întâmplă cu copiii de azi?

sau

  • De ce este atât de diferit modul lor de învățare?
  • De ce atât de mulți părinți și profesori spun că nu le mai pot face față?
  • De ce fel de instrumente au nevoie psihopedagogii pentru copiii de azi?
  • Asistăm doar la un decalaj simplu intre generatii sau se întâmplă altceva?

Observam cu totii schimbari importante la copiii de astăzi, observam nevoile și dorințele lor, modurile lor de a învăța și de a fi si constatam ca ele sunt cu totul diferite fata de ceea ce cunosteam noi pana acum 20-30 de ani. De la aspectul emoțional la cel rațional, suntem surprinși de capacitatea uimitoare multilaterală și multidimensională pe care o au mulți copii de astăzi, inca de mici.

Bebeluși, copii, adolescenți, și într-o măsură mai mică adultii de astazi au talente naturale excepționale, o perspicacitate și o sensibilitate mult mai mari comparativ cu majoritatea generațiilor anterioare anilor ’80. Această evolutie poate fi văzută în dezvoltarea fiziologica, afectiva, emoționala, etica, comportamentala, cognitiva, sociala, psihologica și spirituala a noilor generatii.

În ultimii douăzeci de ani se nasc tot mai mulți copii care, prin felul lor de a fi și prin comportamentul lor, se disting fata de părinții și profesorii lor tot mai mult. Noile generații de suflete – de copii, ce vin pe pământ sunt foarte maturi, inteligenti, cu abilitati psiho-emotionale deosebite, sunt nemulțumiți de lumea adultă și, printr-un puternic impuls interior, vor să transforme această lume.

Pediatrii menționează, de asemenea, că copiii de astăzi au un metabolism diferit și chiar vorbesc despre noi procese imune. Obstetricienii sunt uimiți de nivelul de alertă si constienta pe care îl au bebelușii la naștere.

Copiii de astazi se remarcă prin puritatea si puterea lor mentală, vitalitatea ridicată, maturitatea timpurie, personalitatea foarte puternică, facultățile lor critice oarecum caustice și ascuțite, nemulțumirea față de sistemul de învățământ si fata de mersul societatii in ansamblu, ușurința de utilizare a echipamentelor electronice, o respingere față de sarcinile de rutină și, mai presus de toate, o viziune diferită asupra vieții.

Evident, avem de-a face cu schimbări rapide care se intampla copiilor, acestea datorate fie nivelului ridicat de stimulare pe care copiii îl primește constant din perioada prenatală, fie din cauza bombardamentului constant al mass-media și a progreselor din ce în ce mai accelerate în tehnologie. Dar ceea ce este deosebit de surprinzator este viteza extremă și natura schimbărilor. Ceea ce este uimitor la caracteristicile acestor copii de astăzi nu sunt doar abilitățile lor cognitive ridicate, ci și puterea lor de intelegere foarte mare în toate domeniile, nivelul lor profund de empatie și deschiderea lor psihică și spirituală uimitoare, în special la o vârstă fragedă. Aceste calități, spun antropologii și sociologii , se manifestă atât de repede încât depășește adesea capacitatea părinților și a profesorilor de a-i educa, ceea ce explică criza profundă a sistemului actual de educație.

Noile modele de a fi și de comportament ale copiilor și tinerilor de astăzi necesita abordarea unei mari schimbări în educație, o schimbare care ne privește pe toți, deoarece toți suntem parte a acesteia. Adică, presupune pentru fiecare dintre noi să înțelegem noile mecanisme ale schimbarii si sa le acceptam, atât în ​​modul nostru de a fi, cât și de a acționa. Trebuie să învățăm cum să trăim, în profunzimea ființei noastre, sa intelegem valorile care ne permit să ne reorientăm propria viață și să redirecționăm procesul de învățare către o educație integrală, holistica pentru copii, atât acasă, cât și în clasă.

Asadar, este necesar sa intelegem ca trăim într-un moment unic și foarte particular în ceea ce privește accelerarea evoluției umane.

Ar trebui recunoscut în mod clar că prezența acestor copii minunati si talentați este simbolul viu al unei mari schimbări în umanitatea de astăzi, care poate fi comparată cu marile etape istorice de-a lungul așa-numitei evoluții a ființei umane. Dar schimbările actuale nu implică doar lumea fizică și exterioară, ci mai ales lumea interioară, prin modificarea nivelului nostru de conștiință.

Din punct de vedere sociologic, ceea ce traim astazi este privit ca o perioadă de accelerare în istoria umanității. Suntem în același timp martori și protagoniști ai marilor schimbări emoționale și spirituale. Evoluția poate fi mai rapidă decât oricare alta, exponentiala chiar. Schimbarea va fi spirituală și va începe cu o transformare personală a fiecăruia dintre noi. Odată cu această accelerare in evolutie și cu sosirea acestor copii, ceea ce ar fi durat secole va fi experimentat în doar câteva decenii si trebuie sa fim pregatiti pentru asta. Pregatirea incepe chiar cu revolutionarea sistemului de educatie.