image

Carnavalul Bucuriei de Paște la Atlantea

Săptămâna aceasta, vine la Atlanthea cu Tradiții și Obiceiuri de Paște, practicate de români încă din timpuri străvechi, dar și cu jocuri îndragite de copii, ce au făcut înconjurul lumii: de la arta și bucuria încondierii ouălelor, la „Jocurile Olimpice de Paște”, de la Vânătoarea Ouălelor de ciocolată, la petrecerea surpiză.

Cu bucurie în suflet, am vopsit și am încondeiat propriile ouă de Paște, simbol al renașterii și purității, în culori care, conform tradiței noastre străvechi, ne vor aduce în case și în viață, puritate, longevitate, lumină, bunăstare, liniște, armonie și sănătate. Ne-am bucurat de progresul adus de tehnicile actuale de colorare și vopsire a ouălelor, în timp ce, cu drag, ne-am amintit de metodele străvechi de obținere a culorilor, precum frunzele de măr dulce, nuc, ceapă și viorelele

Vânătoarea Ouălelor de Paște, ce astăzi tinde să fie un motiv de bucurie și de petrecere a timpului liber prin joacă în natură, mult îndrăgită de copii, cu răspândire pe întregul glob, a fost introdusă în America de Nord o dată cu stabilirea primilor imigranți germani în Pensilvenia, anilor 1700, care și-au păstrat și conservat tradiția de Oasterhase. Festivitatea s-a răspândit rapid, iar coșurile de paște au înlocuit cuiburile.

Pentru calificarea la proba “Vânâtoarea Ouălelor de Paște”, cu bucurie în suflet, ne-am confecționat propriile coșulete și le-am ornat de sărbătoare. Tare utile ne-au fost la culesul ouălelor de ciocolată, care, în mare taină, au fost plasate în curtea și în grădina Școlii Primare Atlantea. Ne-am folosit de abilitățile noastre de buni exploratori și fini observatori, iar pentru unii dintre noi a fost chiar o treabă de echipă.

După vânătoare, au urmat alte și alte probe, de la Cursa cu oul în lingură la Limbo, unde ne-am exersat echilibrul, concentrarea și rapiditatea (între noi fie vorba, n-au fost probe grele, ne-au ajutat tehnicile folosite la orele de Yoga). Ne-am lăsat pictați pe față cu veselul chip al ierpurașului poznaș, simbolul fiinţei paşnice, gata să le sară oricând în ajutor celor aflați la nevoie.

Olimpiadele s-au încheiat cu ospățul, petrecerea și dansul, ca în vremurile romanilor și grecilor antici.