image

Lecția Jurassic Park, Călătoria Atlanthea în Era Reptilelor Gigant

Cum arăta planeta noastră în urmă cu milioane și milioane de ani? Ce animale gigant o populau? Un set de întrebări ce nu contenesc să aprindă imaginația copiilor, dar și pe cea a adulților.

Depinde viitorul planetei și al omenirii doar de schimbările climaterice sau și de modul în care noi acționăm pentru un viitor mai bun, în armonie și în echilibru cu tot ce ne înconjoară? Iată, cateva din aspectele care au fost tema săptămânii în lumea Atlanthea.

Pentru a întelege aceste lucruri ne-am lăsat purtați în perioade preistorice demult apuse, în vremurile în care dinozaurii, reptilele gigant, dominau Terra.

În urmă cu 66 milioane de ani, un eveniment tragic, catastrofal, avea să ducă la extincția celor care nu aveau dușmani naturali și a căror domnie părea să fie eternă, a dinozaurilor, mai puțin a păsărilor, dinozauri teropozi cu pene, singurii dinozauri contemporani cu noi.

Cercetările arată că, cel mai probabil, de dispariția lor se face vinovat un asteroid cu dimensiuni impresionante, care în momentul impactului a generat un crater uriaș, al doilea ca mărime de pe Terra, lasând în urmă o lume a focului mistuitor, un lanț de incendii devastatoare și de erupții vulcanice de proporții, ce au generat  schimbări climaterice ireversibiile pentru Terra.

Dinozauri: cu armuri, cu cap de piatră, cu gât lung, cu corn, cu țepi, peste 1.000 de specii de dinozauri, care, de la momentul descoperirii, undeva pe la 1800, nu au încetat să incite imaginația și creativitatea copiilor, dar și pe cea a adulților.

Ne-am lăsat și noi purtați în lumea fașcinantă a lui Tyrannosaurus Rex și ne-am creat propriul Jurassic Park, aici, la Atlanthea. Din cărti am explorat lucruri noi și interesante “știați că…” depre vremurile preistorice, din plastelină i-am sculptat, din acoarele i-am pictat, pe frunze de Monstera Deliciosa- arbust specific pădurilor tropicale, care astăzi se regăsește și în casele noastre sub formă de plantă ornamentală, ce aduce cel mai bine cu vegetația luxuriantă specifică erei lor, dar și cu feriga, considerată singura plantă supraviețuitoare a erei glaciare- cuiburi de dinozaur, noi am așezat și cu grijă le-am ferit de alți prădători dinoazauri.

Ne-am amuzat teribil la vederea primelor erupții de lavă ale propriului vulcan, modelat din ipsos cu ajutorul kiturilor de fabricare a vulcanilor, la decorarea acestuia, dar și la prepararea igenioasei rețete de lavă “fioroasă” inofensivă și amuzantă.

Ne-am pregătit rucsacul, pălaria si busola și am porinit într-o fașcinantă călătorie imaginară către tărmuri ce în urmă cu milioane de ani erau spălate de apele Mării Tetis, iar prin săpături minuțioase, cu mare atenție, grijă și dexteritatea unor fini arhelogi, am adus la lumină fosile de dinozuari ce aparțin Cretacicului Trâziu, Magyarosaurus dacus, Zalmoxes robustus și Balaurul Bondoc.

Ne-am imaginat modul în care decurgea o zi normală din viața reptilelor gigant.

Am descoperit că puii de dinozaur eclozau din ouă, la fel cum fac și puii de reptile, crocodile, aligatori, broaste testoase si pasari, rudele lor actuale, singurii dinozauri contemporani cu noi ce au supraviețuit glaciațiunii.

Am descoperit ardorea și ferocitatea cu care aceștia își protejau cuibul și puii de singurii lor prădători naturali, alți dinozauri.

Am descoperit faptul că, în funcție de dieta preferată, erau împărțiți în trei mari categorii: ierbivori, dinozaurii ce aveau în meniul zilnic plante și care erau, de regulă mai pașnici, precum,  triceratops, iguanodon, stegosaurus, apatosaurus, brachisaurus, in carnivori, precum Coelophysis, tyrannosaurus, trudon, allosaurus, Deinonychus, Carnotaurus, Spinosaurus, Acrocanthosaurus, Velociraptorul și în omnivori, a câror dieta era mixtă, precum chirostenotes și oviraptor “hoțul de ouă”, cel obișnuia să plece ouălele altor dinozauri.

Din plastlină am modelat puii unui pașnic dinozaur ierbivor stegosaurus, șopârla cu armură, ce face parte din categoria primelor fosile decoperite. Specia a trăit pe teritorile ce astăzi formează America de Nord, dar și în Europa. Dinozaurii din această specie le puteau face față cu brio theropozilor, carnivorilor mari, precum Allosaurus sau celor dibace ca Ceratosaurus datorită cozii și a țepilor pe care îi dețineau.